Stel uw vraag
Geplaatst op 08-06-2005

Wagonverhuurder VTG overgenomen door CEW

CEW is onderdeel van de investeringsmaatschappij IPE-Ross, die ook een meerderheidsbelang hebben in wagonverhuurder ERMEWA. De overname is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van de wagonverhuur. Eerder al hadden Deutsche Bahn AG en SBB hun interesse kenbaar gemaakt voor de overname van VTG.

VTG is de grootste verhuurder van particuliere wagons in Europa. Het bedrijf heeft ongeveer 45.000 ketelwagens en goederenwagons in eigendom. VTG is gevestigd in Hamburg en heeft zo’n 500 medewerkers. Het bedrijf is in heel Europa actief met 17 landelijke vertegenwoordigingen, waaronder Nederland. In 2004 bedroeg de omzet 406,7 miljoen euro. VTG is ook eigenaar van wagonverhuurder Transwaggon en is voor 25% eigenaar van spoorvervoerder rail4chem. VTG heeft ook een groot aandeel in de railexpediteurs Transpetrol en Chemoil en is daarnaast op tankcontainergebied actief via een samenwerking met Vopak genaamd VOTG.

De overname geeft CEW een directe toegang tot de Duitse markt, van waaruit de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese spoormarkt plaatsvinden, vooral richting Oost-Europa. De verkoop door TUI geeft dit bedrijf de mogelijkheid om zich meer te focussen op de toeristische industrie. De overname prijs is niet bekend gemaakt.

Philippe Nguyen, partner van CEW, verklaarde "Given the professionalism of the teams, the solidity of the business and its strategic position at the heart of Europe, VTG offers an exceptional investment opportunity. We are very pleased to be able to contribute to the company's growth."

Dr Heiko Fischer, de hoogste baas van VTG, is erg ingenomen met de investering door CEW, "Compagnie Européenne de Wagons is an ideal investor who understands capital-intensive business models and who is willing to contribute the resources to fund further growth. We are now in a more secure position to develop our company independently."

IPE-Ross investeert voornamelijk in West Europa en zoekt naar lange termijn groei in industriële ondernemingen en logistieke dienstverleners. Deze investeringsmaatschappij concentreert zich op middelgrote ondernemingen die leider zijn in hun marktsegment en die over een groeipotentieel beschikken.