Railgoederenvervoer

Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van railgoederenvervoer. Zij hebben daarbij in principe de keuze uit drie vervoersconcepten: full train load, wagenladingverkeer of intermodaal vervoer.

Full train load wordt door bedrijven gebruikt die grote hoeveelheden willen vervoeren en zelf over een spooraansluiting beschikken. Het wagenladingverkeer biedt goede mogelijkheden voor bedrijven die minder dan een complete treinlading willen vervoeren. Zij kunnen via hun eigen spooraansluiting of een openbare spooraansluiting in de buurt één of meerdere wagons versturen via een groot Europees netwerk van rangeerterreinen. Intermodaal vervoer is vooral handig voor het vervoer van containers naar vaste bestemmingen in het achterland. 

Naast deze drie concepten kennen we ook het concept van de zogenaamde Rollende Landstrasse. Dit concept betreft het vervoer van complete vrachtwagens waarbij de chauffeur meereist in een reizigerscoupé. Dit soort verbindingen wordt alleen in de Alpenlanden aangeboden.

De keuze tussen de vervoersconcepten wordt door verschillende factoren bepaald, zoals de hoeveelheid te vervoeren lading, wel of geen eigen spooraansluiting of de beschikbaarheid van een spoorterminal in de nabijheid van de afnemer.

Klik op de banners hiernaast voor meer achtergrondinformatie over de verschillende concepten.