Stel uw vraag
Geplaatst op 02-04-2020

Internationaal goederenvervoer per spoor: land van herkomst en bestemming

Duitsland is nog steeds de grootste handelspartner van Nederland. Dat zien we duidelijk terug in de volumes per spoor. 72% van alle lading heeft een bestemming in Duitsland en ruim 45% van alle inkomende treinen komt uit Duitsland. Daarnaast is Italië een goede tweede en het aandeel van en naar Italië neemt zelfs toe.

Duitsland
De dikke uitgaande stroom naar Duitsland bestaat voor een groot deel uit het vervoer van ertsen en kolen. Deze stroom is one-way, d.w.z. de treinen rijden alleen beladen met kolen en ertsen naar Duitsland en komen leeg terug. Die onbalans is niet in alle deelsectoren hetzelfde. Voor het intermodale vervoer is het aantal containers heen en terug meestal beter in evenwicht.

Italië
Italië is na Duitsland de belangrijkste vervoerspartner, met een aandeel van ruim 15 procent. Bij spoorvervoer naar Nederland (de aanvoer) is 27 procent van de lading afkomstig uit Italië. Italië is het enige land in Europa waar vanuit Nederland meer goederen per spoor dan via de weg of binnenvaart worden vervoerd. De relatie met Italië richt zich vooral op het intermodale vervoer van en naar het sterk geïndustrialiseerde noorden van dit land. De afstand naar Italië en de problematische passage van de Alpenlanden voor het wegvervoer maakt railvervoer op deze relatie zeer interessant. De heffingen voor het wegvervoer in Zwitserland en Oostenrijk spelen daarbij uiteraard ook een rol. Bovendien is er een goede balans in retourvracht.

Opkomst Spanje en China
Sterke stijgers zijn Spanje en China. Voor Spanje komt dit vooral door de start van Cool Rail, een trein met versproducten uit Barcelona en Valencia. Dit is een bijzonder initiatief dat gestart is in 2018 en waarmee groente en fruit vanuit Spanje per spoor naar Nederland wordt vervoerd, o.a. voor Ahold. De onbalans in de ladingstromen wordt opgevuld door conventionele niet-geconditioneerde lading.

Spoorvervoer naar China bestaat hoofdzakelijk uit containertreinen. Wat aanvankelijk leek op een specialty is anno 2019 een normale manier van transport geworden. China treinen hebben een rechtstreekse dienst op de terminal in Tilburg en de frequenties nemen snel toe.