Ontwikkeling overslag per railterminal (intermodaal)
De kaart toont de overslag van containers in eenheden per railterminal over de afgelopen vijf jaar. Een railterminal functioneert als een betrouwbaar en flexibel ontkoppelpunt tussen railvervoer en weg/zeetransport. De terminals dragen bij aan de optimalisatie van de logistieke keten en vormen een onmisbare schakel in het intermodale vervoer.
Uit de kaart blijkt duidelijk dat het merendeel van de containers in de haven van Rotterdam op het spoor wordt gezet. In Rotterdam starten de meeste containershuttles omdat hier voldoende kritische massa voorhanden is.
Een deel van de shuttles start vanaf de Maasvlakte. Dit zijn zogeheten maritieme shuttles met vrijwel uitsluitend deepsea containers. Het merendeel van deze containers heeft een bestemming binnen een straal van circa 300 kilometer. De containers die hier worden overgeslagen op het spoor gaan dus veelal naar een Nederlandse of Duitse eindbestemming, zoals Coevorden, Eindhoven, Tilburg, Venlo, het Ruhrgebied of de regio Mannheim/ Ludwigshafen en vice versa. Ook voor Zwitserland vormt Rotterdam een belangrijke aanvoerhaven.
Terminals die gevestigd zijn nabij de Waalhaven, zoals het RSC Rotterdam of de CTT in Pernis, spelen vooral een rol in het continentale vervoer. Ditzelfde geldt voor P&O Ferries in Europoort en CCT in Moerdijk. Vanaf deze locaties vertrekken dagelijks veel rechtstreekse treinen naar onder andere Italië, Frankijk, Tsjechië, Polen en recent ook Spanje. Dit kunnen naast shortsea containers vanuit de UK ook kraanbare trailers en wissellaadbakken zijn.

De meeste railterminals in het achterland, zoals Coevorden, Venlo, Eindhoven en Tilburg vormen een extended gate voor de Rotterdamse haven en ontvangen dagelijks treinen vanaf de Maasvlakte. Vanaf deze achterlandterminals worden containers op afroep gedistribueerd naar de nabijgelegen Europese Distributiecentra (EDC). Gelijktijdig positioneren steeds meer achterlandterminals zich als draaischijf met continentale verbindingen naar het Europese achterland. Treffende voorbeelden hiervan zijn Coevorden naar Zweden, Tilburg naar Polen, Rail Terminal Chemelot naar Italië en Venlo/ Kaldenkirchen naar Italië, Zweden en Roemenië.
Bijzonder is ook de treinverbinding vanaf Tilburg naar Chengdu in China. Deze treinverbinding is gestart in 2016 en rijdt inmiddels 5 keer per week. Daarmee vormt Tilburg één van de belangrijkste hubs op de Nieuwe Zijderoute.