Stel uw vraag
Geplaatst op 07-04-2020

Wat zijn de logistiek voordelen van de New Silk Way?

De mogelijkheid om sinds kort weer gebruik te kunnen maken van de Nieuwe Zijderoute biedt de logistiek een aantal belangrijke voordelen, zoals:

Snelle lancering van producten op de Europese markt
Een snelle lancering van producten in de markt is van essentieel belang voor producenten van elektronica, zoals smart phones en pc’s. De meeste winst wordt behaald in de eerste dagen/weken nadat een product is geïntroduceerd in de markt. Vertraging in de logistiek kan het product verliesgevend maken, mede vanwege de geringe marges.

Besparing in werkkapitaal
In vergelijking met luchtvracht is vervoer per spoor ongeveer tien keer voordeliger. Dat is veel geld, waarvan veel verladers profiteren. In vergelijking met deepsea is de doorlooptijd ongeveer de helft, oftewel een besparing van circa 20 dagen. Hierdoor kunnen verladers hun klanten in China/ Europa sneller bereiken en tegelijk een besparing realiseren in werkkapitaal.

Efficiëntere route voor CIS-landen
Belevering van de CIS-landen (voormalige Sovjetlanden) vanuit China vond tot voor kort traditioneel via de grote Europese zeehavens plaats. De opening van de Nieuwe Zijderoute laat zien hoe inefficiënt deze route feitelijk was. Vooral de automotive-industrie, zoals Toyota, maakt nu gebruik van de Nieuwe Zijdenroute.

Meer spreiding van risico
Met de Nieuwe Zijderoute kunnen verladers kiezen voor een derde modaliteit naast zeevracht en luchtvracht. Dit betekent een betere spreiding van het risico. In het geval van calamiteiten kunnen verladers/ expediteurs makkelijker switchen van modaliteit.